Protizápalové rizoto
Aby ste nemuseli zbytočne hltať umelé tabletky na posilnenie imunity, ponúkame pre inšpiráciu na prípravu jednoduché jedlo, ktoré obsahuje extra vysokú dávku prirodzeného betaglukánu z celozrnnej a divokej ryže a z hlivy ustricovej. Zahnať únavu a zvýšiť vitalitu, potlačiť zápalové procesy a účinne bojovať s bolesťami hlavy či nachladnutím dokáže škrob kuzu, ktorý si pre jeho mimoriadne liečivé účinky cenia v Japonsku a Číne už viac ako 1000 rokov. Všetky suroviny na prípravu nášho protizápalového rizota v BIO kvalite nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom e-shope (http://eshop.biopark.sk).
Hnedá a divoká ryža s hlivou, šampiňónmi, špenátom a orieškami
BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE
Ingrediencie:
1 šálka hnedej, červenej a divokej ryže
3 šálky zeleninového vývaru
1 PL olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno / pretlačené cez lis
1 šálka nakrájaných hnedých šampiňónov
1 šálka nakrájanej hlivy ustricovej
3 šálky baby špenátu, očisteného
¼ šálky čerstvej pretržlenovej vňate, nadrobno nasekanej
2 PL škrobu kuzu a 6 PL vody
čierne korenie a soľ na dochutenie
vlašské orechy / mandle / para orechy na posypanie
Postup:
1. Ryžu prepláchneme, zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Teplotu znížime na minimum a prikryjeme. Varíme zhruba 40 minút a potom odstavíme.
2. Na olivovom oleji krátko orestujeme cibuľu. Pridáme cesnak a ďalej pražíme do zlatista.
3. Pridáme huby a varíme zhruba 5 minút, resp. kým nezmäknú. Potom pridáme špenát a na krátko prikryjeme.
4. Kuzu zatiaľ rozdrobíme a zmiešame s vodou.
5. Do špenátovo-hubovej zmesi pridáme petržlen, vo vode rozpustené kuzu, za stáleho miešanie krátko povaríme (2 minúty) a potom dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec premiešame s uvarenou ryžou a posypeme nadrobno nasekanými orieškami.
Prajeme dobrú chuť!