Zdravoťácka polievka
Ničiteľ patogénov: Polievka 100 krát silnejšia ako antibiotiká
Mama vždycky vravievala, že slepačia polievka je najlepší liek na nachladenie.
Čo ak vám ale prezradím recept na polievku, ktorá je 100 silnejšia na baktérie ako bežne používané antibiotiká?
A nielen to, rovnaký účinok má tiež na vírusy.
Táto chutná polievka je špeciálne naformulovaná na úľavu od ušných infekcií, nachladenia, chrípky, nádchy, angíny, kašľu a mnohých ďalších zdravotných ťažkostí.
Práve sa nachádzame uprostred chrípkovej sezónny.
Média hlásia, že po sviatkoch sa jej výskyt zvýšil o 80%. Počasie je tiež ideálne pre chorobnosť – striedajú sa obdobia mrazov s odmäkom.
Potraviny ako tymian, červená cibuľa alebo cesnak obsahujú celú paletu pre telo prospešných látok. Sú plné vitamínov, minerálov, anioxidantov a pre imunitný systém vedia urobiť divy.
Ak aj vy ste človek, ktorý uprednostňuje prírodné lieky namiesto návštevy lekára, budete tento recept milovať.
V prípade, že ste náhodou vegetarián, môžete slepačí vývar kľudne nahradiť zeleninovým vývarom. Tiež môžete úplne vynechať kyslú smotanu.
Ingrediencie:
- 250 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru (ako základ)
- 1 polievková lyžica čerstvého nakrájaného tymianu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 50 olúpaných a očistených strúčikov cesnaku (približne 5 hlávok)
- 1 pohár (2 dcl) plnotučnej kyslej smotany
- za hrsť sušených byliniek, napríklad petržlenu
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 veľké pokrájané biele cibule
- 3 poháre kociek zo suchého chleba
Príprava:
Zohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Prekrojte strúčiky cesnaku na polovice, pridajte trocha olivového oleja a zabaľte do tenkej fólie.
Ak by bolo pre vás príliš náročné čistiť také veľké množstvo cesnaku, môžete to urobiť trocha inak.
Umyte celé cesnakové hlávky a odkrojte z nich vrch tak, ako je to zobrazené na obrázku vľavo.
Nechajte cesnak v rúre piecť 60 minút, potom ho na niekoľko minút nechajte vychladnúť.
Za tú dobu zohrejte olivový olej spolu s maslom na panvici za mierneho ohňa. Pridajte do nej cibuľu, ktorú povarte asi 10 minút.
Z upečeného cesnaku urobte kašu (podobne ako zemiakovú kašu) a pridajte ho do panvice s cibuľou, olejom a maslom.
Dobre premiešajte a následne pridajte nakrájaný tymian, kurací (zeleninový) vývar a čerstvé bylinky ako petržlen.
Stíšte oheň na minimum, nasypte do panvice aj suchý chlieb a varte ďalších 5 minút, respektíve dovtedy, kým chlieb nezmäkne.
Po dovarení vyberte polievku z panvice a dobre premiešajte, aby ste získali peknú krémovú textúru. Môžete na to použiť aj mixér.
Po rozmixovaní ju vráťte späť do panvice a pridajte kyslú smotanu. Nakoniec pre chuť pridajte do polievky štipku soli a korenia.
Dobrú chuť a skoré vyliečenie!