Pŕhľavou nie len na reumu
Pŕhľavou nie len na reumu
Pŕhľava dvojdomá je výborná bylinka - podporuje zdravie. Ktosi raz povedal, že keby ľudia vedeli doceniť liečivé účinky pŕhľavy, tak by ju pestovali. Našťastie rastie sama, len ju treba vyhľadať, natrhať, prípadne si usušiť do zásoby.

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)
Stretávame sa aj s názvom žihľava, obidva termíny sú z jazykového hľadiska správne. Liečivá bylinka, či potrava pre hydinu? V tejto súvislosti si možno niekto zaspomína, ako chodila jeho stará mama na jar zbierať mladú pŕhľavu pre húsatka, a pritom si nazbierala aj pre vlastnú potrebu.
Výskyt pŕhľavy dvojdomej
Rastie od apríla do septembra na celom našom území. Nájdeme ju v nížinách, ale aj vo vyšších polohách. Môžeme nájsť dva druhy pŕhľavy. Pŕhľava dvojdomá a pŕhľava malá, ale jej vzhľad a najmä liečivé účinky sú rovnaké.
Zber
Zbierame vrcholky, listy, ale aj celú vňať, najvhodnejšie obdobie je od konca apríla až do konca mája, ešte pred rozkvitnutím. Koreň sa zbiera menej často, čas jeho zberu je na jeseň. Na zber listov potrebujeme rukavice. Možno ste pocítili na vlastnej koži následky nepokrytých rúk (popŕhlenie) – pokožka očervenie a vytvoria sa malé pľuzgieriky. Ak nemáte takú skúsenosť, tak sa nebráňte, má to na naše zdravie pozitívny vplyv. Také „vyšibanie“ bylinkou má svoj význam. Už starý Rimania sa pri reumatických bolestiach šľahali pŕhľavou. Ľudia, ktorí trpia reumatickými bolesťami by to rozhodne mali vyskúšať.
Sušenie
Pŕhľavu sušíme v tieni, ale nie dlho, aby si zachovala zelenú farbu (maximálne pri teplote 60 °C). Usušené bylinky pretriedime, čierne listy vyhodíme a uskladňujeme maximálne jeden rok (do ďalšieho zberu).
Čo obsahuje pŕhľava dvojdomá?
Bylinka obsahuje veľké množstvo chlorofylu a aminokyselín. Bohatá je na vitamíny C, B a provitamín A, cenná je aj pre obsah železa, horčíka a vápnika. Očistná kúra sa robí najčastejšie raz do roka, keď je pŕhľava mladá. Pozitívne pôsobí na pečeň, na obličky, na žlčník, podporuje tvorbu červených krviniek a ovplyvňuje metabolizmus. Má protizápalový a regeneračný účinok.
Využitie v ľudovom liečiteľstve
Cenný chlorofyl, ktorý má skvelé dezinfekčné účinky zužitkujeme popíjaním pŕhľavového záparu, ktorý si pripravíme z 1 ČL bylinky, zalejeme prevarenou vodou (80°C) a pijeme 3x denne po dobu 14 dní.
Tinktúru z pŕhľavy si pripravíme tak, že bylinku v pomere 1:5 zalejeme 40 % bielym alkoholom, necháme odstáť asi 14 dni a pritom denne premiešame. Tinktúru scedíme, užívame po kvapkách 20 – 25 kvapiek 3x denne.

Odvar na vlasy
Asi 100 g pŕhľavy najemno natrháme a ½ hodiny varíme v jednom litri vody, do ktorej pridáme trochu octu. Použijeme na umývanie, pomáha pri vypadávaní vlasov.
Využitie v gastronómii
Pŕhľava dvojdomá je vhodná na prípravu prívarku i šalátov, nahradí špenát. Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že je dokonca zdravšia než špenát.
Potrebujeme 500 g mladej pŕhľavy, 1 cibuľu, 2 až 4 strúčiky cesnaku, 2 PL smotany, 1 PL hladká múka, 100 ml mlieka, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.
Ako postupujeme? Pŕhľavu opláchneme pod tečúcou vodu, nasekáme na menšie kusy, zlejeme horúcou vodu a povarím asi 5-7 minút. Medzitým si opražíme cibuľku, pridáme scedenú pŕhľavu, cesnak, soľ, korenie a krátko povaríme. Na záver pridáme smotanu, podľa potreby zahustíme múkou. Podávame ako prílohu k mäsu, prípadne iba s vareným vajíčkom a zemiakmi.
Zdroj foto: Shutterstock.com