Konečne nadišla chvíľa odhaliť pravdu o masle: Staré mamy to celý čas vedeli!
Konečne nadišla chvíľa odhaliť pravdu o masle: Staré mamy to celý čas vedeli!
Všetkým nám raz bolo tvrdené, ako je maslo pre naše zdravie tá najhoršia vec na svete.
Je tomu naozaj tak? Alebo nás oklamali, aby sme si mysleli, že je správne konzumovať „ľahšie“ verzie tukov vo forme rastlinných nátierok či margarínov?
Už v 60-tych rokoch minulého storočia existovali vedecké dôkazy o tom, že maslo je pre naše zdravie neporovnateľne lepšie.
Avšak falošný chemický priemysel sa dal dokopy so zapredanou vedou (junk science), aby presvedčili milióny ľudí na kupovanie rastlinných tukov.
Faktom je, že kŕmenie všežravcov akými sú psy či myši, u nich neviedlo k arterioskleróze. Naopak, ukazuje sa, že ľudia, ktorí majú vo svojej strave najvyšší podiel nasýtených tukov, majú zároveň najnižšie riziko ochorenia srdca.
Maslo je taká malá nutričná bomba
Maslo je jedno z najzdravších jedál na zemi, v závislosti od druhu masla aké konzumujete.
Jedná sa o veľmi komplexný druh tuku obsahujúci vyše 400 rôznych mastných kyselín a pomerne slušné množstvo v tuku rozpustných vitamínov (A, D, E a K).
Mastné kyseliny sú viac než len zdroj energie. Niektoré z nich majú biologickú aktivitu.
Maslo nielen neporovnateľne lepšie chutí. Ide o prírodný produkt, ktorý ľudstvo konzumovalo alebo s ním varilo po celé stáročia a to bez akýchkoľvek nepriaznivých účinkov na zdravie.
Mnohé mastné kyseliny v masle nejakým spôsobom ovplyvňujú fyziológiu a biochémiu tela v pozitívnom smere.
Ide hlavne o kyselinu CLA (konjugovaná kyselina linoleová). Táto látka je veľmi populárna aj v odvetví doplnkov stravy pre chudnutie.
Štúdie tiež ukazujú, že má pomerne silné účinky na zdravie. Maslo vyrobené z mlieka kráv kŕmených čerstvou trávou jej obsahuje až 5 krát ako maslo od kráv odchovaných na kŕmnych zmesiach.
Stručné porovnanie masla a margarínu
Naproti tomu, čiastočne hydrogénované mastné kyseliny v margaríne ničia artérie a cievy.
Znižujú totiž dobrý cholesterol v krvi a zvyšujú hladiny triglyceridov a lipoproteínov. Margaríny takto poškodzujú srdcovocievný systém.
Taktiež znižujú využitie omega-3 mastných kyselín a prostaglandínov, ktoré odstraňujú krvné zrazeniny.
Maslo z kráv pasúcich sa zelenej tráve má vyšší obsah omega-3 kyselín a vitamínu K2. Je preto ešte o niečo viac nutrične bohatšie ako bežné maslo.
Štúdia z roku 2010 porovnávala hladinu CLA v tukových tkanivách ľudí, ktorí prekonali srdcový infarkt so zdravými ľuďmi. Úroveň mastných kyselín je spoľahlivým indikátorom konzumácie mliečnych tukov.
Testovacie subjekty boli rozdelené do 5 skupín – od najnižšej po najvyššiu úroveň CLA.
Zistilo sa, že plnotučné mliečne produkty znižovali riziko srdcového infarktu. Ľudia, ktorí ich jedli najviac, mali až o 49% nižší výskyt infarktov v porovnaní s tými, ktorí jedli málo tukov.
Záver
Mojej starej mamy som sa raz, ešte ako dieťa ovplyvnené televíznymi reklamami, spýtal: „Stará mama, a prečo ty nepoužívaš rastlinné nátierky, veď sú predsa také zdravé?!“
Jej odpoveď bola: „Margaríny sme jedávali cez vojnu, keď sa maslo nedalo zohnať“.
Myslím, že jej reakcia vypovedá za všetko…
Zdroj: The Truth About Butter: It’s About Time That Everyone Knows This